,

Big Data og dataforstoppelse?

af: Jonas Lundsgaard, Relationship Director @Serio Verify

Big Data er det nye sort inden for online marketing i dag. Men hvad er Big Data? Hvori ligger det smarte? Og hvad kan du bruge det til?

Jeg ser Big Data som en minut-for-minut journal over alt og alle; en beskrivelse af alt hvad vi gør, og alt, hvad vores ”maskiner” gør på et meget detaljeret niveau.

Big Data er et værktøj som skaber indsigt og gør det muligt for brands at forstå og levere til forbrugernes behov. De store vindere ifm. Big Data vil derfor være de virksomheder, der kan industrialisere og operationalisere denne proces og integrere det ind i deres forretning.

En stor styrke ved Big Data er muligheden for at tage udgangspunkt i den konkrete brugers adfærd. Et godt eksempel på dette er når eksempelvis Netflix eller iTunes anbefaler film, tv-serier eller musik til deres kunder på baggrund af kundens tidligere valg.

Big Data fokuserer altså på det væsentlige – brugerens egentlige behov og præferencer. Det sætter virksomhedens budskab i den rigtige kontekst, samt gør markedsføringen nutidig og relevant idet alt foregår i real tid.

Men er virksomhederne klar til at benytte Big Data i deres online marketing aktiviteter?

Hvad er udfordringen med Big Data?

En nylig undersøgelse, foretaget af Executiveboard.com, baseret på 800 ”Fortune 1000” virksomheder, viser at 89% af marketingfolk baserer deres kunderelaterede beslutninger på andet end analyse. Hvordan kan det være? Mit bud er, at rigtig mange opgiver at forholde sig til analyser, fordi de indeholder for meget data – de får simpelthen dataforstoppelse!

Så paradoksalt nok ser jeg udfordringen med Big Data i, at der er tale om…..en stor mængde data. Så selv om Big Data er det nye sort og helt sikkert åbner op for muligheder som vi ikke før har haft, så skal man skal tænke sig godt om.

I min egen dagligdag, kan jeg se at den gode gamle 80/20 regel i stor grad gør sig gældende, når det handler om optimering af vores kunders online kundegenerende aktiviteter – i virkeligheden skulle den måske hedde 90/10! Ved at fokusere og agere på baggrund af data, skaber vi nemlig store resultater i samarbejde med vores kunder!

Jeg ser ofte, at det der i virkeligheden rykker mest på performance, handler om andet end data på brugerens demografi og/eller adfærd. Det handler derimod om helt andre ting, som eksempelvis hvor lang tid virksomheden er om at kontakte en bruger der har angivet interesse for deres produkt (også kaldet speed-to-call). Måske har du selv prøvet at blive ringet op inden for 10 minutter efter, at du havde skrevet dig op til at blive kontaktet af et forsikringsselskab eller lignende? Oplevelsen er en helt anden end hvis der var gået 5 dage – og det har intet at gøre med den brugeradfærd – det handler udelukkende om virksomhedens egne KPI’er. Eller sagt på en anden måde: en virksomhed der besvarer alle kundehenvendelser inden for 10 minutter fremfor 5 dage vil have øget deres salgskonvertering mere end al verdens indsigt i kundernes præferencer og adfærd nogensinde kan gøre.

Hører du til de 89%, der burde være i gang med at tænke over hvordan du kan basere flere af dine kunderelaterede beslutninger på analyse? Så ville mit råd til dig være: Keep it simple! Identificer de 10% af dine data der kan skabe 90% af resultaterne. På den måde fokuserer du på det der giver mening og undgår dataforstoppelse!