Du kan ikke styre det du ikke kan måle!

Af: Jonas Lundsgaard, Relationship Director @Serio Verify

Hvor meget betalte du for den seneste kunde i din butik? Det er min erfaring at meget få virksomheder rent faktisk kan besvare det spørgsmål med nogenlunde nøjagtighed. Det overrasker mig hvor ofte jeg støder på virksomheder, der ikke kan fortælle mig hvad de betaler for en ny kunde i deres forretning – også kaldet den effektive cost per order (eCPO). Med andre ord, så er mange virksomheder ikke gode nok til at udregne effekten af deres markedsføring!

Virksomheder der ikke har styr på hvor meget en ny kunde rent faktisk koster, ender i ét af to uønskede scenarier:

1. Du ender med at betale mere for hver ny kunde end du tjener per kunde – altså negativ return of investment (ROI).

2. Du betaler mindre for en ny kunde end hvad du er parat til at betale. Det lyder umiddelbart fint, men det betyder samtidig at du dagligt går glip af en masse nye kunder.

En negativ ROI kan skyldes mange ting; måske er kvaliteten, af de kundeemner du har adgang til, ikke god nok eller du betaler måske mere for dem end de er værd. Måske er du ikke god nok til at konvertere emnerne til reelle kunder eller måske trækker én enkelt kampagne hele regnestykket i negativ retning, uden at du er klar over det.

Der findes allerede mange værktøjer der kan benyttes til at tracke og holde styr på dine data – Google Analytics, Piwik, Klipfolio og gode gamle excel for bare at nævne et par stykker. Fælles for dem er, at de ikke enkeltvis dækker dit fulde behov, når vi taler om at måle på hele din værdikæden af din markedsføring – eksempelvis dine telemarketing aktiviteter. Jeg har selv benyttet flere af de værktøjer og i stedet for at give mig et overblik, oplevede jeg, at jeg blev gjort mere forvirret af alle de unødvendig mange nøgletal, de enkelte systemer gav mig. Det kostede mig ovenikøbet en masse tid, og resulterede i, at jeg endte med at handle mere eller mindre i blinde, samt drage forkerte konklusioner. Kort sagt måtte jeg opgive at optimere på mine telemarketing aktiviteter.

Ovre på den anden side af Atlanterhavet er de efterhånden begyndt at se behovet for mere skræddersyede værktøjer til at give et simpelt og godt overblik over ens telemarketing aktiviteter. En af de artikler, som jeg synes illustrerer behovet bedst, har titlen (oversat til dansk): ”Derfor spilder virksomheder 71% af deres online leads”. Du kan læse artiklen her. Du vil blive overrasket!

Mit råd til dig er: Lær at måle dine markedsføringsaktiviteter, så du kan styre dem! Det handler ikke kun om at sikre en positiv ROI, men også om at få så meget ud af dit markedsføringsbudget som overhovedet muligt. Der er så meget at hente, hvis man bare begynder at dykke ordentligt ned i sin data. Det er ikke mange nøgletal du har brug for – du har bare brug for de rigtige nøgletal, der kan give dig overblikket og løfte dine aktiviteter til et helt andet niveau!

Manglende optimering kan betyde kroner/øre og tab af kunder. Så start i dag med at optimere på dine markedsføringsaktiviteter – andet kan ikke betale sig! Men lov mig, at hvordan du så end gør det, så gør det på en måde hvor du starter fra toppen, holder det simpelt og ikke ender med at sidde med 2-3 generiske systemer i et forsøg på at få et overblik!